18. Vad är våld?
Detta med våld. Vi är ofta ganska överens om vad våld är men en sak som jag tycker är anmärkningsvärd när man till exempel talar om mäns våld mot kvinnor vs kvinnors våld mot män är att man ofta och gärna pratar om det psykiska våldet som kvinnor tydligen sysslar med, ni vet den där föreställningen att kvinnor i större utsträckning skulle misshandla sina partners psykiskt och att detta skulle vara värre än det männen gör dvs misshandlar oss fysiskt.
 
Men det man inte fattar då är att den fysiska misshandeln också är psykisk. Att leva under den terrorn, vetskapen och hotet om att snart, när som helst, helt oprovocerat så kan jag åka på stryk - vad är inte det om psykisk misshandel?
 
Mitt ex brukade ta sönder saker för mig. Han slog sönder mina dörrar, slog hål i väggarna, kastade min mobiltelefon i väggen, sparkade in skåp, slet sönder kläder, lampor, gardiner - allra helst sånt han visste att jag tyckte om. Blev han arg så slog han mest på saker än mig och ja det ska jag väl vara tacksam för men det han sysslade med var en förlängning av det psykiska och fysiska våld han riktade direkt mot mig och min kropp.
 
Det hänger liksom ihop. Och jag upplever att många, speciellt män, inte fattar hur jävla skrämmande det är med den typen av aggressioner.  
 
 
Mer från Instagram:
trino

Ja, just detta att aggressiva människor förväntar sig att omgivningen förhåller sig till deras aggressivitet istället för att de själva tar ansvar för den. Spot on.

Har växt upp med en pappa som alltid förklarat sin aggressivitet med "det är sån jag är" och "jag ska inre behöva tassa på tå för dig" när jag sagt ifrån. Nu som vuxen kan jag se hur galet det är. Hur stor skada det gjort mig. Jag trodde det var mig det var fel på. Nu som vuxen kan jag också se hur skrämmande många det är som bär på denna aggressivitet och förväntar sig att omgivningen anpassar sig istället för att de själva börjar ta ett eget ansvar.

Sydney

Jag rekommenderar starkt att se Big Little Lies som går på HBO Nordic (bygger på en bok). Förhållandet mellan karaktärerna som spelas av Nicole Kidman och Alexander Skarsgård gör ett otroligt bra jobb på att illustrera det du beskriver. De spelar ett på ytan "perfekt" och förälskat par som under ytan gömmer en massa. Alexander gör en fantastisk insats där de bygger upp stämningar som riktigt dallar, man verkligen känner hur allt paret emellan genomsyras av en konstant väntan på nästa explosion. Rekommenderas verkligen, om man pallar med det så klart!

Trygga Räkan

Just när det gäller det våld som män utsätts för, så är det ju inte kvinnor som står för det. Det är ju andra män. Män blir slagna på stan av andra män, tex.

Svar: Det vanligaste när en man utsätts för fysiskt våld är nog just när de blir misshandlade på stan (eller liknande situationer). Men tro mig, det finns även kvinnor som använder våld mot män. Har själv råkat ut för sådana kvinnor...
Tobias

Johan

Våld ska inte jämföras, alla som utsätts lider, även om det kan vara i varierande grad. Jag förstår inte varför man vill ignorera eller negligera att ÄVEN män kan utsättas för våld och annan psykisk terror, även från kvinnor. I min värld är det de som utövar våld, både fysisk och psykisk som ska bekämpas och ifrågasättas , oavsett vilket kön de har. Jag har själv mött män som varit helt knäckta efter år av fysisk och psykisk misshandel av sin fru eller flickvän. De finns, även om de inte är lika många som de kvinnor som knäckts eller mördats av sin make eller pojkvän. Våld kan aldrig vara okej, annat än i självförsvar. Det är en inställning vi måste få in i samhället, det måste bli normen, om man ska få ordning på läget där personer tar sig friheter att slå någon, eller på annat sätt behandlar någon illa. Det ska aldrig kunna gå att förklara att man slog för att man hade en bra anledning till det (annat än självförsvar som sagt). En bra anledning för att slå någon varierar säkert kraftigt mellan olika individer...

Och den här attityden att någon förtjänar en smäll, den finns representerad hos både män och kvinnor. Därför är det viktigt att få med att även kvinnor kan ha en positiv syn på att ge någon stryk, i debatten.

Jag jämför alltså inte våldet i sig, där män generellt misshandlar grövre och som oftare slutar med mord. Män är också generellt starkare och därför hamnar kvinnan enklare i ett underläge som är skrämmande i sig, det är inget jag vill vifta bort, förneka eller förminska. Jag syftar på attityden, att det är okej att slå, bara man har rätt anledning till att slå.
Ju färre som tycker att det är okej att slå, desto färre kommer bli slagna. Ju färre som tycker det är okej att slå, ju större effekt får det på normen att våld inte är okej, tänker jag.

Tobias

Håller absolut med dig om att begreppet fysisk misshandel är missvisande och inte helt lyckat. Självklart innefattar det även psykisk misshandel utifrån just de aspekter du beskriver.
Sen är det extremt galet att säga att den ena skulle vara allvarligare/jobbigare/tuffare/värre än de andra. Oavsett om man ser till fysisk eller psykisk misshandel är det nog snarare utsträckningen, antalet tillfällen och en lång rad andra aspekter som avgör hur illa det är. Men inte om det är det ena eller det andra.

Har själv varit i ett våldsamt förhållande, där jag till största delen utsattes för psykiskt våld - men även till viss del fysiskt. Av en kvinna. Skulle nog säga att ärren fortfarande finns kvar, men skulle knappast kunna kategorisera om de varit större och/eller mer svårläkta än om jag t ex utsatts för enbart fysiskt våld...

http://kompasskurs.se/2009/august/en-karlekshistoria.html

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog