Hur ofta tror ni att Fredrik Backman eller Edward Blom får bannor för att de''uppmuntrar till osund livstil''?

På en internetgrupp diskuteras just nu mitt syfte med att skriva om att jag äter skräpmat. Herregud, jag kan ju inte uppmuntra folk att äta skit (samtidigt som jag förhärligar min tjocka kropp) för då har vi ett folkhälsoproblem på halsen och detta är ju mitt fel i såfall.

Så varför postar jag bilder när jag äter skräpmat? Jag gillar ju såklart att retas med alla stolpskott därute men jag vet också att tjocka människor kvinnor som äter skräpmat väcker mycket ilska hos folk. Detta vill jag synliggöra, för det är ett problem. Att dessutom berätta att jag äter skräpmat med glädje och utan att ursäkta mig, skämmas eller säga att jag ”syndar” eller på andra sätt kompensera (som jag ser majoriteten av alla kvinnor göra i sociala medier) ser jag bara som positivt.  Jag lovar, vi kommer inte få en epidemi av diabetes, tandröta och hjärtproblem för att en fet kvinna på internet uppmanar folk att prova den senaste friterade rätten på Fridays.

Det som är lite intressant är att jag inte sett samma slags kommentarer inne hos Fredrik Backman, eller trådar på facebook där hans eventuella förebildsansvar diskuteras eller problematiseras och han skriver inlägg som detta. Eller det här om feta ostiga kolhydratstinna piroger. Eller det här inlägget om hemlagade flottiga burgare med bea. (herregud vad hungrig jag blir nu) Hos Fredrik jublas det. Härinne rynkas det på ögonbryn och hyttas med fingrar.

backman   Eller how about Edward Blom? Hur ofta tror ni han får bannor för att han ''uppmuntrar till övervikt''? Jag gissar typ aldrig. Han fick nyligen ett pris för ''Årets Överdådare''. (Nej jag skojar inte.) Hans matglada blogg hittar ni här och hans instagram här, men pass opp, man blir riktigt sugen! (inga pekpinnar så långt ögat nåt heller)

bloom

HUR VÅGAR HAN?!

Intressant ur ett genusperspektiv, inte sant?

Nä, nu är jag inspirerad att införa ett ''veckans mål'' där jag tipsar om friterade snickers och glasstårtor och annat gott. Med recept såklart. Vilka är era favoriträtter?
Charlotta Sofia springer o trimmar

Nu har jag följt den här diskussionen några dagar och känner bara att jag kokar upp mer och er.
Detta är vad jag tycker:

1. Det känns som om de som "oroar" sej över fetmaepidemier utgår från att tjocka människor är dumma får som tänker: "Meh vadå? Jag kan inte äta hamburgare varje dag alltså för då blir jag tjock? Guu vilken tur att du talade om det för mej smalis! Tack!!"
De är väl väldigt få som är överviktiga som har noll koll på vad som är bra mat? Oftast är det väl nästan de som är experterna.

2. Jag tror nästan ingen som tjatar om "ohälsosamt" egentligen vill hjälpa eller bryr sej. Det är mest för att "trycka till" som du skrivit.

Jag har slutligen hittat ett liv som nog får ses som hälsosamt enligt normen. Jag äter bra och springer men jag skulle aldrig få för mej att lägga skuld på någon annan för att de inte gör det. Jag vet ju vilken krokig bana det var att komma hit och att det absolut inte handlar om information och skuldbeläggande för att hitta motivation. Snarare tvärt om.

Sanna

Jag tänker lite på Fredrik Backmans blogg när jag läser detta. Han är lite överviktig. Och älskar "fel" mat! Varför får inte en kvinna göra samma sak?
Vem får skriva om den typen av mat i positiv bemärkelse? Vart går gränsen? För oavsett vikt så är det ju lika farligt för alla väl? Jag mår faktiskt lite gott i mig själv när jag läser om dessa stackars små människor som går runt och är arga på oss tjocksmockar för att vi gillar godis glass och chips! Fatta vad mycket energi och tid de slösar på att ägna sin tid åt oss! Haha, vilka äre som är idioter egentligen? :D

Svar: ha! Jag la PRECIS till ett stycke i inlägget om backmans blogg!
elvira

Sarah

Nachochips med massor av cheddarost-dipp (från det där tacosmärket.. Santa Maria?) och het salsa. Mmmmm... Måste nog gå och göra iordning en tallrik genast.

Jessica

Friterad nougat med vaniljglass! GAAAAAAAHHHH så gott så det knullar i gommen!

Isabelle

Du är bäst.

Ulrika

Ibland längtar jag efter en bigmac med en massa strips till, en stor påse chips, gärna någon som smakar lite chili. Rostade frallor med mycket smör och ost är också någon som kan jaga mig på kvällarna när suget sätter in.
Annars kan jag äta tårta och fikabröd tills jag storknar.
Eller varför inte lite biteline-pizza? Så gott!

elvira

Alltså du är så jävla bra. Du får mycket skit, men du gör mer nytta på internet än de flesta. Hoppas du vet det.

Svar: Wooord. Maste bara upprepa det. Du far mycket skit, men fan vilken nytta du gor och gladje och power du sprider. TACK val ruten kommentar
Fiia

radikalgnu

Jag har börjat göra magic shell på min tofulineglass! Det är skitenkelt (2 ingredienser) och omnomnom: http://www.thenovicechefblog.com/2013/05/dark-chocolate-magic-shell/

Beatrice

Jag älskar dig Lady D! Det är alltid så himla skönt att gå in på din blogg när det känns som att man är omgiven av idioter. Världens bästa fristad är din blogg.

Svar: Jag håller med <3
Malin

micro113

Det väcker mycket ilska hos folk att en kvinna med extra kilon både kan trivas med själv, känna sig sensuell och njuta av livet istället för att oroa sig över vad andra kan tänkas tycka....

Favoriträtter har jag många eller ingen .. jag gillar mat helt enkelt.. varm god, härlig kryddig mat i alla dess former .. gärna med smakhöjare som både smör och grädde...

När jag äter vill jag njuta av mata - tycka att det är gott - och inte peta i torra fiberpinnar och salladsblad...

Jag är så jävla äcklig så jag struntar i både träningspass och promenader för att jobba bort kalorier också .. Jag bara njuter av maten och att vara mätt och belåten efteråt...

Det är väldigt skönt att vara ett sånt där riktigt äckel som faktiskt inte bryr sig om vad andra tycker utan nöjer sig med sin egen upplevelse, känsla och behovstillfredsställelse...

Provocerande .. det bjuder jag i så fall på :)

Hockeysmurf - Ja det ÄR jag!

Jag älskar pommes frites! Behöver inte ens ha en grillad köttbit till, bara pommes mmmm!
Kebabpizza! Nachos med cheddardip! Vet inte om det räknas som skräpmat men den där grillade kycklingen de har i matbutikerna... ååååh...! Drääääääggel! Så jefla gott!
Fasen, nu blev jag ju hungrig... nä, sugen blev jag... nomnomnom!

Helgledigt

Ett annat exempel är ju Edward bloms instagramkonto. Överviktig, postar i princip bara bilder på mat och alkohol och "livets goda" och är därför "kungen" m.m. :)

Svar: tack, ska lägga till en notering om honom också
Lady Dahmer

Lo

Kvinnor som lever "osunt" straffas hårdare än män som gör detsamma, helt klart.

Ett väldigt uppmärksammat exempel är Paula Dean, en tv-kock från Texas i USA som är känd för att använda mycket smör i maten samt fritera typ allt.
Hon blev väldigt kritiserad för det, och när det visade sig att hon fått diabetes så var människor genuint skadeglada och förlöjligade henne (ännu mer).
"vad hade hon förväntat sig"
"hon får skylla sig själv" etc.

Läsare

Kan du inte göra en lista på vilka glassorter du tycker är godast? Ben&Jerrys kanske, vilka smaker isf? :)

Goda frukostar som inte behöver vara hälsohysteriska??

ka

Halloumiburgare!!!
Kladdkaka med pepparkakskryddor istället för kakao till jul!
Kladdkaka med hallon och lakritschoklad!
Och spenatsoppa men det kanske inte passar in i listan... Men gott är det =)

Riktigt bra och talande inlägg också.

Svar: Omg! Kladdkaka med pepparkakskryddor?! Det bara måste jag testa! :D
Linda

Mikaela

Att äta choklad och chips samtidigt slår väl ungefär allting i matväg. Fysatan vad gott det är.

Svar: Ja! De gånger jag nästan har ätit ihjäl mig har varit när jag har tagit en tugga choklad - en tugga chips - en tugga choklad - en tugga chips osv. Jag kan hålla på hur länge som helst.
hanna

Sara

Du har definitivt en poäng. Överviktiga kvinnor döms mycket hårdare. En kvinna som är småfet har knappast pondus...

Men samtidigt tycker jag att du missar en skillnad mellan dig och männen du nämner. Du hävdar (som jag har uppfattat det) att det inte är finns något samband mellan övervikt och dålig hälsa. Så vitt jag vet påstår inte männen du nämner i inlägget det. Visst finns det smala människor med dålig hälsa och folk med lite övervikt som på det stora hela är hälsosamma, men det är svårt att bortse från att de människor som äter sunt och tränar lagom sällan är lika tjocka som du. Sen tycker jag att du har rätt att vara tjock utan att folk dömer dig efter det eller kommer med pekpinnar.

Svar: Jag vet massvis med personer som är mycket större än jag och både tränar oftare (jag tränar inte) och äter nyttigare (jag äter gärna mjölkchoklad varje dag) så jag tycker ditt påstående är helt befängt. Man kan ALDRIG veta hur någon äter eller tränar bara på att se hur stor en person ser ut. Jag är mycket onyttigare än många större människor men jag får såklart aldrig utstå kommentarer eller pekpinnar om det, just för att jag är smal. Lita inte på allt du fått dig ituttad om övervikt, fokusera du på din egen hälsa istället.
Lady Dahmer

Ida!

Chipsmacka!

Två brödskivor, bre dijonsenap på den ena. Lägg på pickles, tjocka skivor cheddar, purjolök och till sist - lättsaltade chips (gärna naturchips som är lite hårdare i konsistensen). På med andra skivan bröd och stek i smör till osten smält. Ät och njuuut!

Svar: Åh herre vad gott det lät.
Catharina

Bjassen

Grön sallad eller kvarg och bär. Tycker det är för jävla gott!!!!

Hoho, nä du! pomme med bea, eller potatisgratäng ihop med en blodig köttbit och svamp. Med ett glas rödvin. Kan enbart slås av en Big mac o comp när man är bakis :o)

Ann H

Favoriträtt beror väl på dagsform. Igår åt jag två nygrillade kycklinglår och sedan dubbel portion nougatglass med hallonsås och lite kakaopulver. Vin till det. Och ett par salladsblad för samvetets skull. Idag däremot blir det massa kokta svartrötter och brysselkål, med en skiva paté.
Unnar man såg s.k. onyttigt då och då, så blir det lättare att äta nyttigt övriga dagar, tycker jag.

alicemathilda84

Dyra ostar, guacamole och Coca Cola. Fast oftast äter jag inte så nyttig middag, oftast blir det lakrits (ja på riktigt, kan visa kvitto om nån tror jag försöker vara rolig hihi).

Annie

Jag läste det här och tänkte bara: du har helt rätt! Men jag undrar om du får lika arga (upprörda osv) kommentarer om du skriver om att du till exempel har ätit den "godaste glassen", eller vad det nu kan vara, och inte nämner ett ord om din (eller någon annans) vikt? Hur blir reaktionerna då? För det inlägget du skrev häromdagen där du skulle "fylla på valkarna" blir ju lite provocerande kan jag tänka mig. Jag har inte läst de här två männens bloggar innan, men kikade in nu, och skillnaden mellan dom och dig är ju att de faktiskt bara skriver om mat, inte så mycket om vikt osv. Vet inte var jag vill komma egentligen, men jag funderar mest på hur kommentarerna blir om du faktiskt bara tipsar om något härligt recept, helt utan fokus på kroppen, vikten osv.

alicemathilda84

Fast bara lakrits säger ju inte så mycket förresten (syftar på mitt tidigare inlägg). Här har ni ett veckans mål som heter duga:

Salta döskallar
Rosa/svarta döskallar
Rosa/turkosa BUBS
Romerska bågar
Salta flaskor
Coca Cola-bönor
Dumle Lakrits
Fladdermöss
Mintlakritsar
S (rödbruna)
Ferraribilar med salt på

Det är åtminstone vad jag levt på de senaste åtta dagarna. Sju hekto på en kväll fixar jag. Nån som slår det? ;)

Svar: Hahaha alltså du skämtar? Hur står du på benen? Imponerad! Önskar jag kunde leva på godis, mår bara för jäkla illa när jag försöker. Men tycker godis är godare än all mat tillsammans, är inget fan av mat.
Hanna

Clara - Kulturmarxist och feministfitta.

Tack du är så himla bra!!! Jag ses som relativ "normalviktig" i samhällets ögon. Men jag kan ändå känna igen mig. Jag känner mig alltid lite äcklig när jag äter gott. Jag är till exempel en sucker för chips och kan trycka i mig en del. Nu har jag dessutom en period då jag bakar oftare än vanligt. När jag lägger upp bilder på instagram på de jag bakat så känner jag mig så där jobbigt duktig. Så där som att "titta nu vad lilla jag har bakat till min familj". Istället för att ba "här har ni min tigerkaka som jag nu tänker käka upp". Som att jag på något vis försöker förneka att jag bakade för att jag faktiskt var sugen, för att jag vill äta socker, för att jag skiter i om "det sätter sig på fel ställe". Låt mig äta för fan.

Emma

Klockrent!! De bryter inte mot något genuskontrakt. Jag kan däremot provoceras av alla dessa medieinslag med mattips som verkar tro att vi alla är medelålders vita män med skamligt hög månadslön. Och de visar alltid dyra viner till middagen, med ett billigare alternativ för de stackarna som inte har råd. Imorse såg jag nått på 4:an med Carl-Jan som låg i en slottssäng i överklassrock och serverades lyxfrukost på bricka. Jag trodde det var något slags skämt.. Varför kan folk inte "rasa" över sånt istället?

Gutterflower

Åh jag älskar Fredrik Backmans blogg! :) Just för att den är så befriad från hets och press utan bara är härligt självironisk och galet rolig. Men har observerat att det på hans blogg efterfrågas förätarrecept och alltid peppas när han skriver om vad han äter medans det blir väldigt annan reaktion här. Mycket frustrerande det där att det är sån skillnad!

När det gäller mat tycker jag väldigt få saker slår en riktigt krämig och god potatisgratäng. Mmmmm... Sen är jag sjukt svag för chips också, helst grillsmak. Och hackebackspotatis ska vi inte ens prata om! Haha ja jag är uppenbarligen sjukt svag för potatis i olika former... :)

Ullis-Gullis

Jag är en lantchipslover av stora mått. De salta förstås. Mmmm... Smäller lätt i mig en påse själv. Gör de ni också vetja!

s

wienerbröööööööd :-D

88an

doppa pommesfrites i milkshake är jävligt gott

Svar: Eller i mjukglass (typ samma) så gott :)
Evelina

Emma Å

Du har hjälpt mig i mina känslor kring min (över)vikt jättemycket! Tack tack tack! Många kramar

Tess

Jag har aldrig förstått mig på uttrycket "att synda" bara för att man kanske äter någon snabbmat någon gång eller en bulle o.s.v. Vem har bestämt att det är en synd?

Svar: nuförtiden är det ju en synd att äta vanligt bröd och pasta, så att äta fikabröd och snabbmat är ju lika med dödsstraff ;)
Pernilla

Hej Sonja

Ofta är "sunda hälsobloggar" de mest ätstörda av dem alla. Minns en kvinna vars man satte in barbiedockor i kylskåpet för att "påminna" henne om hennes diet (detta mottogs med glädje) och så ritade hon bilder om hur kvinnor klär sig för att dölja sina magar, trots att det gått flera år sen de födde barn.

Man ba ... jättesunt.

Boosse

Potatisgratäng är de goaste jag vet. Varvar potatis, lök, purjo, salt i peppar. Avslutar med att toppa med MINST 4 förpackningar sojagrädde. Mmmm krämigt o gött ska det vara!

Elin - tankar från draknästet

Har just ätit en portion pasta med orimliga mängder ost <3 Två vita brödskivor med Nutella på till efterrätt :)

Ellen

En stor skål vaniljglass med massvis av egengjord chokladsås av kakao, grädde, sirap och socker.. Toppa med ett gäng maränger och du har ett finfint mellanmål :)

Linda

Köttbullar och potatisgratäng!!! Mums!

Filippa

Edward Blom är dock matintresserad och inte snabbmatsintresserad. Tror inte folk hade hyllat honom om han instagrammade ett mcdonaldsmål varje dag. MEN det finns ett annat exempel som visar att du har rätt, och det är Nigella. Hon har fått oändligt mycket skit för att hon "överdriver" med socker och fett, och gärna lägger in klipp i sitt program där hon går upp mitt i natten och småäter, för det får ju inte en kvinna göra.

Svar: Nog har Blom ett "genuint matintresse" och är kunnig inom området, men att smälta en hel hårdost i mikron och äta med sked får väl ändå klassas som fulmat/snabbmat? (Han bjöd på detta i Breaking News för några veckor sedan).

LD: Ditt inlägg är spot on.
Lady Dahmer

Jullan

Favoriträtt! Coq au vin!

Alla mina favoritingredienser i en och samma gryta - kyckling (eller tupp om man ska vara noga, men var fan hittar man en tupp?), rödvin, vitlök, rökt fläsk, champinjoner, rosmarin ÅÅÅÅÅÅHHHHH!! Skulle kunna äta det varenda jävla dag.

Helst med välsaltad klyftpotatis och en kall öl. Nej, fy fan vad jag blev hungrig. Nu vet jag vad vi ska äta i helgen!

Börgarälskarn

Hamburgarw är det godaste som finns. Definitivt på top-10 lisran över saker som gör livet värt att leva! Veggieburgare såklart. Olearys hamburgartallrik med coleslaw ger mig lyckokänslor mmmmmmm...

Kicki

Det mest skrattretande i den här debatten är vissas behov av att skriva kommentarer i stil med " Du kanske mår bra men du är i alla fall inte HÄLSOSAM SÅ DET SÅ och det MÅSTE jag berätta för dig och det ser jag bara genom att titta på en bild och du MÅSTE VARA HÄLSOSAM !!!!!!

Lisa

Har ar en valdigt bra lista med resurser om hur man inte behover vara smal for att vara halsosam. Den tar ocksa upp kroppsbild, myter om bantning, etc. http://redefiningbodyimage.tumblr.com/post/17770763679/big-fat-list-of-myth-defying-health-resources
Tankte att det kunde vara bra for vissa i debatten att lasa riktiga studier, da kanske nagot gar in.

Ida

Kanelbullar är min absoluta favorit. Icas maxibullar är dom bästa! Annars gillar jag Crème brûlée, så gott!

När det kommer till godis är choklad favoriten, helst Daim.

Och mat som gäller är fisk och soppor, gärna fransk mat.

Malin

Nu känns det som om jag har postat typ tusen kommentarer på det här inlägget men det var bara för att jag tycker att det är så fantastiskt att någon ÄNTLIGEN tar upp de här sakerna och att det är så sjukt viktigt och att du är så jävla bäst som faktiskt får en att andas ut för en sekund och känna att stenar faller från ens axlar.

Jag tycker att veckans mål var den bästa idén på länge! Jag känner bara efter att ha läst kommentarerna på det här inlägget: herregud!!! massa kvinnor som tipsar varandra om mat, för att den smakar gott!?!?! På riktigt?!?! Det bästa som hänt typ. Tack ld och tack alla!

Mitt recepttips:

Ta en ugnsform och lägg i: färskpasta, en burk creme fraiche tomat och basilika, hacka över massa vitlök, strö ut quornbitar, ringla över chilisås, häll på grädde, riv på massa smakrik ost. Sedan stoppar du in kalaset i ugn på 175° i typ en kvart och sedan har du VÄRLDENS GODASTE MÅLTID!

Till efterrätt: häll i flytande grädde i ett glas. Tryck i massa kolasås. Rör om. Ät med sked.

Överlag vill jag uppmana alla att äta mer grädde som den är, flytande. Kanske med lite socker eller något annat sött bara. MAN KAN GÖRA SÅ! Inget farligt kommer hända. Däremot kommer du uppleva den största tillfredställelsen sedan du hittade klitoris. M-hm. :) :) :)

Louise

Alltså ibland är du helt enkelt ett geni - så bra skrivet! Håller med till hundra procent. Är och har alltid varit smal och vältränad och erkänner att jag innan haft fördomar mot överviktiga, men dina inlägg är verkliga ögonöppnare.

Mellan skog och gård

Oj, vad jag blev hungrig av den här tråden...

Veckans måltid, absolut. Kul idé!

Köp 1000 g pommes frites för 10kr, finns i välsorterade affärer. Köp tre påsar pulverbea, också för 10kr. Hem och laga ALLT. Salta mycket. Dela på två personer. Fett, kolhydrater, billigt och enkelt när det är som bäst!

Standard för mig och min bästa kompis i gymnasiet när vi var panka, en tjugo lyckades vi för det mesta få ihop, haha.

RödaHund

Choklad! Finns inget godare. Om jag kunde skulle jag leva på choklad.

Tuschpennan

Godis (i synnerhet choklad) är ju det bästa som finns. Även sega cockies är en favorit. Och marsipan, gärna doppad i choklad. Choklad alltså, mums!


Nu när det är Halloween med är ju läget extra festligt. Man köper hem en MASSA godis för att ge till det små barnen (köper så att det räcker till så där 20 skolklasser). Dörrklockan ringer sisodär 5 gr under hela helgen. NÄMEN OJ så mycket det blir över. Nu blir ju jag TVUNGEN att äta upp det som barnen aldrig fick.... Så TRÅKIGT

Cecilia | Hårdrockande feminist

Men precis. Varför är det så jävla provocerande med en TJOCK KVINNA som älskar mat? Som inte ber om ursäkt för att vara tjock? Varför varför vaaaarför? Varför får män göra likadant utan att någon ens funderar på att påpeka hur ohälsosam han är. Ååh!

Imorgon ska jag äta något friterat, så det så!

Jibril

Just nu är jag besatt av grekisk yoghurt med honung och valnötter. Men det kanske är mer frukostmat än mat-mat. Men seriöst, när jag går och lägger mig är min första tanke "mmmm imorgon kan jag äta det igen..."

Carolina

Instämmer helt i allt! Prova göra hembakade delicatobollar, choklad rullad i choklad. Ser ut som bajskorvar men tro mig, bättre än så kan det inte bli.

Annanym

Jag älskar, verkligen ÄLSKAR! langos. Det är de två (mat)saker jag gillar allra mest här på jorden, bröd och friterat, i ett. Kan ju inte bli bättre.
Croissanter är sjukt gott också (kombinationen fett och vetemjöl är verkligen en vinnare), så himla synd att jag är vegan och aldrig kan äta det numera. Måste verkligen försöka lära mig baka det någon dag. Kan säga att det som bjuder mig på veganska croissanter vinner mitt hjärta! (Ja, vägen dit går definitivt genom magen på mig)

Svar: Jag tänker att om du köper ett paket färdig smördeg (nästan alltid vegansk) och har lite extra socker och smör (eller choklad för pain au chocolat!!!) när du rullar dem så har du löst problemet.
cheamuok

LunaSilver

Mina favoriter:
- Chokladmuffins med chokladglasyr (har ett underbart recept som du kan få om du vill)
- Ugnskyckling med massor av ädelost, rosépeppar och gräddsås
- Makaronipudding
- Pizzabullar
- Toast med skinka, ost, oregano och senap
- I princip allt som innehåller smält ost

...ok, nu har jag gjort mig själv hungrig så jag kanske ska ta och äta middag snart.

Ystran goes No Poo

Jag älskar lasagne, spelar ingen roll om det är köttfärs, kyckling eller linsgryta i. Gott är det. Linsgryta till pasta (fullkorn) är också gott.

En annan favorit är vegetarisk, mixad och texmex-kryddad paprikasoppa med kidneybönor och tomatjuice i. Mumma! Lite avocadosalsa till och något enstaka nacho chips till. Gött gött.

Renskav. Thaiwok. Köttfärssås och spaghetti (fullkorn). Och jag lagar maten själv.

Kombinationen vit chokladmousse med kardemumma doppat i mörk choklad 70% är oslagbar.
Är också ett stort fan av pepparkakor med glasyr och nonstop intryckt i glasyren. Äter dock endast vid jul, blir extra speciellt då. Mmh och lussekatter.

Vanliga kanelbullar är förstås också gott, men det ids jag nästan aldrig baka och färdiga duger inte i 95% av "sugen på kanelbulle-fallena".

Extra svag för sega chokladmuffins med mörk choklad på. Är förvånad över att jag inte bakar det mer ofta än vad jag faktiskt gör. Kanske för att jag veeet att det är ohälsosamt.

Allvarligt.
Blir så jävla less på folk som tror att feta är totalt järndöda och inte fattar att det är ohälsosamt.
Blir less på folk som drar alla över samma kam (såg kommentar längre upp här och höll på att koka över, alternativt explodera).

Stolpskott!

Malin

Älskar dig. Hela hälsosamt eller icke hälsosamtgrejen är en sån jävla ickefråga i allt det här. Det handlar väl för faaan inte om det. Folk skiter i din, min eller någon annan kvinnas hälsa. Det är provocerande om en inte passar in i idealet, det är var skon klämmer. Kvinnoidealet. Jävla patriarkatjävlar som inte fattar det själva. Go oss alla kvinnor som skiter fullständigt i idealjäveln och bara gör som vi vill.

Svar: Hurra!!
Kicki

aggie

så jävla bra inlägg!!!!!! love you!!!!!!!!
sån underbar kontrast till alla jävla ätstörda fitspobloggar

ulrika

Jag är en simpel människa. Kan äta chips MED DIP till middag flera dagar i veckan. Finns det något bättre? Om jag mot all förmodan får för mig att äta sallad någon dag köper jag ändå med mig gräddfil och dip att blanda i salladen. Annars smakar den ju inget!

Om man dessutom inte tycker om att baka är Frödinges kladdkaka ett hett tips. Börja i mitten och ät dig ut, man måste ju börja med det gottaste först. Får ju inte riskera att bli mätt på kantbitarna.

Svar: Jag föredrar kantbitarna :-P
Ystran goes No Poo

sofia

Natashja, jag vill inte höra en ursäkt angående din vikt nu du får väga precis hur mycket du vill och frossa på du, inte nåns jävla business.

men har en fråga kring hur du resonerar angående rökning vs övervikt. varför pratar du (vad jag sett) inte om rökares rätt att få röka ner sig själva utan blickar, kommentarer eller rena predikor trots att övervikt och rökning är lika illa ur ett hälsoperspektiv?

www.svd.se/nyheter/inrikes/fetma-lika-farligt-som-rokning_2516105.svd

http://www.expressen.se/halsa/fetma-lika-farligt-som-rokning---overvikt-farligare-an-man-trott/

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kraftig-overvikt-lika-halsofarligt-som-rokning/

http://www.aftonbladet.se/halsa/article11710462.ab

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=71588&l=sv&newsdep=130

http://www.sydsvenskan.se/sverige/fetma-lika-farligt-som-rokning/


Hittade däremot att du skrivit att vi rökare ska skämmas, vafan ska vi göra det för så länge jag inte tvingar mig på nån annan med min rök? shit vad irriterad jag blir

Svar: När lyckas du röka utan att skada andra? För om du inte lever som nån slags eremit mitt ute i ingenstans så kan jag garantera att de i särklass flesta cigaretter du röker skadar nån annan.

Nä, jag vet att rökare har svårt att acceptera detta eftersom deras luktorgan är bedövat men bara tro mig - de absolut flesta cigaretter du röker drabbar fysiskt nån annan. Nej, att vara utomhus innebär inte nån frisedel - jag kan märka av en rökande person (på lukten) på minst 10 meters håll, ligger vinden i rätt riktning kan det gå att lukta sig till en rökande person på över 30 meters håll. Då kan det vara lämpligt att dra sig till minnes att människors luktsinne egentligen är rätt dåligt och fundera på vad detta innebär i förlängningen när det gäller cigarettrök och miljöer med mycket sådan.

En annan detalj som rökare sällan inser men som jag som astmatiker är extremt medveten om - det är inte bara när du röker som du utgör en fara för andra. Den rök som sitter kvar i dina kläder och ditt hår ett bra tag efter att du fimpat din cigg (typ upp till en halvtimme om du går in precis efter) är också farlig. Jag har varit tvungen att medicinera mig när jag tex hamnat bredvid en rökare på tåget eller på biografen för att de såklart har tagit en cigg precis innan de ska tvingas avstå i flera timmar.

Så låt bli att jämföra det med mat och övervikt för det är inte ens i närheten av samma sak.
sofia

p.

Tyvärr är det något fel på mig, så jag tycker inte om godis. Men jag älskar att se den tillfredsställelse det verkar ge andra. Kan baka eller laga eller köpa godsaker bara för att få ta del av njutningen hos andra.

Jag kan däremot bli sjukt sugen på protein, gärna rått kött, och verkar vara lik andra som svullar godis när jag svullar kött.

Annars är vad som helst med umami i något jag gärna hänger mig åt. Potatis! Öl! Bacon! Sushi!

Mat är tamigfan det bästa som finns!

Maja

Åhh alltså; oxfilé wellington, hasselbackspotatis med generösa mängder smööör och rödvinssås. En liten chokladfondant på det och man är hemma! Gott gott gott! Tack för världens bästa blogg LD!

Ni Hao

För att summera:

LD…lägg av. Att bli förvånad över att flera av dina aggresiva inlägg skrivna på fullaste allvar får mer skit än ett skämt inlägg på Fredriks blogg där han driver med alla som har gett honom skit för att hans mat är för onyttig är bara patetiskt.

Att du kan med att dra slutsatsen att det är för att du är en kvinna – är bara pinsamt. Allting här i världen händer inte som ett resultat av att du är en kvinna. När folk säger dumma saker så får de skit för det. Grattis, det händer alla som säger dumma saker, och att försöka leta upp undantag så att du kan säga ”meeeen guuuuuuuuuuuud va orättvist, titta - en penis person gjorde något dumt och fick inte lika mycket skit för det, waaaaaaah waaaaaaah”.

för det har ju ingenting som helst att göra med att du har skrivit flera inlägg där du uppmuntrar folk till att tycka att fetma är inte bara ok, utan en bra sak eller hur? Nej, nej du har bara uppmuntrat folk att äta något på TGIF – de andra inläggen spelar ingen roll, eller hur? Att aktivt, aggresivt och frenetiskt proppagera för något korkat som fetma är precis detsamma som att skämta om det eller hur?

Nej, det är det faktiskt inte. Att skämta om nazister är dumt. Att faktiskt dra på sig en nazist kostym och börja avrätta judar är värre – det finns en gråskala här.

Väx upp för fan. Ta ansvar för att du har sagt dumma saker.

Svar: Naaaw, det kan inte vara lätt att vara läskunnig men inte riktigt förstå innehållet i det en läser *klappapå*

Men du förstår säkert mer när du blir äldre ska du se.
p.

Emmet

Friterad banan med glass och massa sirap.
Mariekex med smör-oboyblandning mellan.
Friterad mozzarella med stark dipsås.
Potatismos med smörbrunn.
Chokladbollar.
Popcorn med smält smör på.
Allt med smör på!

Eva

Jag följer Edward Bloms instagramkonto och bland alla "DU är KUNGEN!"-kommentarer finns en hel del rent ut sagt hatiska och mycket otrevliga kommentarer i stil med "Du kommer inte leva länge till! Gå ner i vikt!" och dylikt.
Fatshaming även för män alltså. Jag menar inte att problemet är lika stort för män som för kvinnor, men gravt överviktiga eller feta män som ohämmat vräker i sig "onyttig" mat verkar uppröra rätt rejält det med..

Matilda

Du hotar med att blocka för att någon länkar till (delvis vetenskapliga) artiklar? Menar du allvar?

Svar: nej jag hotar med att blocka folk som inte fattar att JAG INTE VILL HA NÅ JÄVLA ''FAKTA'' OM ÖVERVIKT ELLER HÖRA HUR FARLIGT DET ÄR. capice?
Lady Dahmer

Ellen

Hej och tack för en himla bra och intressant blogg! Tanke: Du skrev i en kommentar här att att rökare påverkar människor runt omkring sig mer än överviktiga gör, vilket ju är korrekt i den direkta vardagssituationen (typ nån röker bredvid dig vs nån äter pommes previd dig). Men i ett lite större prspektiv kommer både pommes frittes-ätaren och rökaren belasta och samhället genom den gemensamt finansierade sjukvården. Högt blodtryck, åderförkalkning eller KOL och lungemfysem osv (alltså, om man har en livsstil som lett till en ohälsosam övervikt, inte om man bara käkar pommes ibland, menar jag förstås). En person som äter skitmycket onyttig mat kommer dessutom troligtvis bli beroende av de gigantiska läkemedelsföretagens blodtrycksmedicin, vilket inte är så himla mycket battre än att vara beroende av andra skitstora företags ciggisar egentligen.

Att folk kommenterar enskilda personers vikt, val av lunch eller liknande är sjukt onödigt och inte okej. Men om vi snackar folkhälsa så är vi ju verkligen på väg utför; folk är fetare, deppigare, tröttare och mindre fertila och dör i förtid p.g.a. vår stillasittande livsstil med mycket processad, fet mat med sjukt stor andel kött. Det är ett PROBLEM, som vi måste få bukt med. Och med all marknadsföring av mat som är dålig för hälsan och det faktum att den är sjukt lättillgänglig och billig (i en del fall iaf) gör att iaf jag frågar mig på vems villkor jag sitter där och trycker en cheeseburgare med milkshake; är det för att jag vill eller är det för att jag har blivit bombarderad med marknadsföring sen jag var ca tre månader gammal?

Tack.

Svar: Då har jag ingen lust att betala för folk som ägnar sig åt extremsporter och skadar sig stup i kvarten med brutna ben och armar..

Jag har BMI 32. Äter ohälsosamt ibland, hälsosamt ibland, det varierar. Jag kan springa väldigt länge, och väldigt snabbt, så har ett betydligt starkare hjärta än typ alla mina vänner som är "normal"-vikt. Jag är aktiv några gånger i veckan. Hur ska vi identifera de som kommer få förkalkade ådror och högt blodtryck och sen dö tidigare? (Har för oss att vi alla blir äldre och äldre i världen, men vad vet jag) Ska vi kolla BMI på alla.. be alla springa några km.. kolla ådror.. blodtryck hela tiden? Ja, jag vet inte men folk kommer troligtvis kolla mitt håll när det är dags, för att jag är tjock, synligt tjock liksom. Men min kropp är rätt stark. Det som är svagt, och har blivit försvagat av just fatshamers, är mitt psyke.. där jag hela tiden tänker på mat, väger fördelar och nackdelar med typ precis allt jag äter - en ätstörning, som är skapad från smalhets och dieter nämnda i varenda jävla tidning, och när jag inte kan finna affärer som inte vill klä min storlek osv osv, från kommentarer hela mitt liv om att jag är tjock och att det är dåligt. Jag är tjock. Men jag mår helt jävla bra ändå. Chockerande?

Varenda människa ska få va hur jävla tjock de vill i min mening..
sak

Helena

En av de absolut godaste desserter jag vet är faktiskt något jag knåpat ihop själv, dessutom är den löjligt lätt att göra. Receptet finns här http://etttigerliv.wordpress.com/2013/04/30/vit-chokladmousse-valborgstips/. Annars gjorde jag häromveckan en Rocky Road-kladdkaka (http://recept.se/recept/kladdkaka-rocky-road) som innehöll ungefär allt gott man någonsin kan önska sig: choklad, kola, godis och salta nötter. Nomnomnom.

Sofia

Så viktigt inlägg! En tjock man har pondus och får pris för att vara "överdådig", en tjock kvinna får hånfulla kommentarer och utsätts för folks "oro" över hälsan.

Waldo

Jag hade inte tänkt att kommentera denna jävligt tröttsamma debatt, men fyfan vad den retar upp mig!
Dessa beskäftiga besserwisserkommentarer gör mig utmattad, men vad som är intressant är att det är vi kvinnor som gör detta mot varandra.
Jag ser inga män som ger sig loss helt fanatiskt för att i alla "välvilja" påpeka hur mycket bättre man skulle må några kilo mindre.
Det är systerskap det!

Men jag vill även ge LD lite kritik.
VARFÖR måste du beskriva dig som tjock?
I var och vartannat inlägg beskriver du dig som tjock tjej/kvinna, varför?
För det första är jag inte intresserad och för det andra har jag ögon att se med.
Till sist är du överviktig inte tjock.

Varför beskriver du dig inte som intelligent tjej/kvinna i alla dina inlägg?
Varför är det "aldrig" positivt laddade adjektiv du sätter framför dig själv?

Svar: Waldo
Jag undrar varför du vänder dig mot ordet tjock?

Det enda jag kan tänka mig är att du själv anser det vara något negativt - och då undrar jag istället varför vi som kan betraktas som tjocka skall behöva anamma den negativa synen och identifiera oss med den??

Personligen kallar jag mig tjock när jag är tjock - det innebär inte att jag går runt och besväras eller lider - eftersom jag vanligen trivs bra med mig själv oavsett om byxorna för stunden är 38 eller 44. Det innebär att jag konstaterar ett faktum. Däremot innebär inte det faktumet att allt som smala vill tillskriva oss tjocka har någon som helst bärighet..
Tjock för mig är inte negativt - det är en storleksangivelse, inget annat.
Lady Dahmer

Lipan

Do it!!! :D

Svamp

Har längtat hela veckan efter i kväll för vi ska äta chips och dippa i gräddfil när vi ser på skräckfilm ^^ Så.GOTT! Dessutom ska jag och en kompis gå på fika-buffe :P all you can eat av bara godsaker! I'm in heaven!

Julia

Min och min killes favvosnackskombo: vickningschips, jordnötsringar, holidaydipp, läsk. Ja, jordnötsringarna ska givetvis också dippas. Så jävla gott!

Jools

Förut var jag riktigt tjock. När jag handlade godsaker så skämdes jag något vansinnigt, dels för andras blickar och förmaningar, dels för att jag skuldbela mig själv så sjukt mycket.
Idag är jag smal, och jag kan fortfarande känna skuld när jag svullar, för de tankarna är svåra att bli av med. Däremot får jag inga blickar eller kommentarer av andra. Inga pekpinnar, varningar eller äcklade blickar. Men det jag äter är ju exakt lika onyttigt idag som det var när jag var tjock.
Så jäkla intressant! Och vidrigt!

Mella - stolt medlem i PK-maffian

Jag älskar pizza. Ska äta det idag. OM-NOM-NOM-NOM.

Fina Frun

Briljant inlägg!

Gunilla Kinn Blom

Jag är gift med Edward och kan intyga att han dagligen får mängder av inte alltför välmenande kommentarer (anonyma på nätet men även från folk i bekantskapskretsen, okända som kommer fram på gatan etc) om sin övervikt.

Svar: Hej, tack för din kommentar! Tråkigt att höra och jag tror dig. Jag tror dig utan tvekan för att vara överviktig är paria, skamligt, fult och ses ner på oavsett om man är man eller kvinna. Hoppas ni inte tog illa upp av det här inlägget? Min poäng var mer att kvinnor oftare utsätts för detta. (men det är ju ingen tävling)

Krama om karln din och hälsa att hans blogg skänker mycket glädje till oss andra livsnjutare!
Lady Dahmer

Tove

På temat hälso- och smalhets: vad bör jag som kassörska svara när kunder jag känner köper något gott som innehåller fett och/eller socker, jag säger "åh, så gott..." och kunden (detta sker i 19 fall av 20) svarar något ursäktande om att de "syndar" eller "ibland måste man" eller "det är inte till mig"? Jag försöker svara med ett "vadå synda?" eller "ja, nu vet jag vad jag är sugen på...!" men söker andra bra, korta svar...

(Butiken där jag jobbar är väldigt lanthandelslik; alla känner alla och vi kassörskor uppmuntras att prata om maten som köps, vilket brukar falla sig naturligt och - så länge maten inte är "onyttig" - odelat uppskattas.)

Mina 33 anledningar | Tankar från draknästet

[…] För att tjocka kvinnor som bloggar om att de äter onyttigt får hatkommentarer, men inte män. […]

Elin

Du har en poäng! Jag skrev nyss också om bantnings/hälsohetsen!

Elin

Du har en stor poäng! Jag bloggade också om bantningshetsen!

Ellinor

Snälla, snälla, snälla, inför veckans mål! (Friterad snickers är för övrigt fantastiskt gott!).

Pats

Jag tror faktiskt att män får utstå minst lika mycket kommentarer som kvinnor angående mat och övervikt. IRL tror jag nog att de faktiskt får fler kommentarer än kvinnor pga de är män och ska kunna "ta sånt". Det är i alla fall min erfarenhet och då har jag ändå varit fet i typ 22 år så jag tror inte att du kan dra "det är mer synd om kvinnor än om män"-kortet här.

Och ang Edward Blom (en fantastisk människa förövrigt) så har jag sett väldigt många hatkommentarer hos honom, och då provocerar han ändå inte fram några, anser jag.

Och ja, så länge du står och håller dig i valkarna och pratar om hur mycket fett du ska äta så kommer du få hat och sk "välmenande" kommentarer från folk som tar det som provokation. Menar inte att de har rätt (tvärtom, jag tycker att människor som kommer med pekpinnar ang folks kroppar oavsett utseende är vidriga.) men ja, vill du inte ha såna kommentarer så skriv inte om det, ta inte debatten pga folk är i allmänhet helt jävla dumma i huvudet och det går nog inte att ändra på.

Min favvorätt just nu är för övrigt hemgjord potatissallad med massa "gött" i. Och ost. Och hemgjord pizza. Och grillat kött.

Svar: och vill jag inte bli våldtagen så ska jag inte..... eller hur var det nu?
Lady Dahmer

anni

Tänkte att du kanske skulle tycka att den här facebook-sidan var intressant: https://www.facebook.com/pages/My-Fat-Feminism-Links/143216875859106

Väldigt intressanta länkar!

Karin

Jag har aldrig varit en särskilt hälsosam person. Jag har rökt, supit och käkat skamliga mängder sötsaker och chips sen många år tillbaka. Käkade precis två hamburgare med massa ost och dressing, senare ikväll ska jag käka chips och dricka massa öl. Jag har alltid varit smal dock, så ingen har någonsin jagat mig med hälsoråd eller sagt till mig att jag kommer bli sjuk och kosta samhället massa pengar. Istället har jag fått positiv respons. Att säga att man älskar mat är helt okej så länge man är smal. Är du överviktig måste du få upptryckt i ansiktet hela jävla tiden att du är ohälosam, ful, lat, värdelös och oattraktiv. Om du är tjock - folk blir upprörda när de ser dig.

Jag är ohälsosam... ni som brinner för att upplysa människor om hälsa och ohälsa varför ger ni inte mig pekpinnar? Jag får aldrig några. Kanske för att ni egentligen inte alls bryr er om huruvida någon är hälsosam eller inte. Det är tjockheten i sig ni hatar på.

Dessutom är det extremt otrevligt att tala om för folk hur de borde leva eller äta. Vem gör så??? Sluta!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog