Recept på mitt fruktbröd
EKOLOGISKT FRUKTBRÖD



Ingredienser (gärna ekologiska. Saltå Kvarn har det man behöver)

  • 5 dl vatten (varmt)
  • 5 dl fet mjölk (helst gammaldags)
  • 1/2 dl olivolja
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 3 msk kanel
  • 17 dl vetemjöl
  • 4.5 dl grahamsmjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 1 dl linfrö

Frukt och frön:

  • 2 dl torkade fikon
  • 2 dl torkade aprikoser
  • 3 dl russin
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl pumpafrön
  • 1/2 dl hackade valnötter

Gör så här!

  • Skär frukten i små bitar. Blötlägg dem och frön/nötterna i kokhett vatten. (låt det ligga en kvart)
  • Smula ner jästen i en bunke och slå på det ljumma degspadet (mjölk och vatten) låt jästen lösas upp.
  • Blanda allt utom vetemjölet och låt jäsa i 20 minuter.
  • Blanda i vetemjölet och låt hela degen jäsa i 20 minuter.
  • Dela degen och forma till fyra runda bröd. Jäs på plåt i ytterligare 30 minuter.
  • Sätt in i ugnen på 250 grader, skruva ner till 200 grader och grädda i ca 25 minuter.

(ett tips är att du sätter ugnen på 50 grader i början och låter de två första jäsningarna ske i ugnen. Sen när bröden är formade och ska jäsa en sista gång så får de jäsa under handduk som vanligt så att du kan höja upp temperaturen på ugnen till 250.)


LYCKA TILL!




emelie

Åh, vad gott det ser ut! Ska nog ta och testa det där faktiskt. Älskar att baka :)

Anaiah

Mmmmums!


Måste skaffa assistent!

kiKI

sounds delicious, but I get tired just thinking about doing it :/

Carisma95

Det ska testas! Såg riktigt gott ut! :-)


emmy

åh! älskar att baka bröd. Men torkad frukt är inte riktigt min grej. Funkar det med färsk?

ladydahmer

emmy -- jag vet inte. tror det kan bli konstigt då. Men jag kan säga som så att jag normalt avskyr torkad frukt. tycker det smakar fan. för sött, sliskigt och kletigt. och äckligt.





men i bröd funkar det. Varför inte prova och se? :-)

emmy

helt klart värt ett försök!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Powered by Jasper Roberts - Blog