Hear, hear!!
Jag är uppvuxen på 70-talet och på den tiden var det föräldrarna (mammorna) som klädde barnen, punkt slut. Jag tänker att en återgång till detta vore en väg att gå. Men det innebär också att vi föräldrar måste sluta se på våra barn som en förlängning av oss själva och representanter för eventuell klädsmak/stil. Gillar du hårdrock? Toppen! Men ditt barn har ingen musikpreferens än, så låt inte barnet sporta bandtischor bara för att du gillar det.
Köp praktiska, mjuka, rörelsevänliga, gulliga kläder (det är barn! Inga små vuxna!) utan vuxenreferenser och i fina färger som tål lite smuts och fläckar. Rosa existerade knappt på 70-talet och ärligt talat tycker jag det är en icke-färg som barnen gärna kan slippa. Köp inte heller för mycket kläder. Ju mindre man har att välja på, desto lättare blir det. En praktisk jacka som passar för säsongen räcker (jo, faktiskt!) och hur många klädombyten barnet behöver märker en ju snabbt och kan komplettera OM det behövs. Min 12-åring äger två par långbyxor. Ett par i tvätten, ett par på kroppen. Funkar utmärkt!
Shoppa till dig själv om du verkligen inte kan låta bli, men låt barnen ärva kläder som fortfarande är ok, köp begagnat och gå inte och shoppa tillsammans med barnen! Det skapar bara onödigt habegär. En femårings kläder borde rymmas i 1-2 byrålådor och gör det inte det så är det för mycket, vilket bara skapar problem och dessutom en hellsickes massa tvätt. Jag lovar att dagens småbarnsföräldrar tillbringar långt mycket mer tid med att tvätta och hantera barnens kläder än de gjorde innan tvättmaskinen uppfanns vilket ju är vansinne.
Vi har nog alltid varit rätt tråkiga med kläder till våra barn, ofta mörka byxor pga praktiskt, lite grövre för utomhus, mjuka inne. Mycket randiga överdelar i olika färger, en del enfärgat, lite mönster t.ex. djur. Oftast väljer vi bara några lämpliga kläder ur garderoben, frågar inte vad de vill ha på sig, runt 3-års åldern kanske det blir någon protest, eller önskan om ett visst plagg och då är ju det såklart ok. Har aldrig tagit med dem till butik för att shoppa kläder, vi har valt. Kläder har därmed blivit rätt mycket av en icke-fråga hos oss och det finns inget speciellt intresse. Nu har äldsta barnet dessutom börjat skolan och har uniform så inga diskussioner där.
Å ena sidan så kanske de berövas att kunna uttrycka sin personlighet med hjälp av kläder, berövas det roliga med kläder som vissa rekar känna? Bygga en identitet? Kan dock verkligen inte säga att de saknar personlighet och identitet direkt. Men jag har ju verkligen märkt hur lite annorlunda eller speciellt snygga kläder bemöts - med mycket uppmärksamhet. Och det känns för mig problematiskt, alltså, pojken klädd i icke könsstereotypa mini rodinikläder med roliga mönster kommer visserligen inte bli bemött med ”coola du är grabben, bröl” attityd, men däremot få mycket uppmärksamhet pga sina kläder, mycket komplimanger pga kläder, de vi valt att konsumera. Kanske kan det stärka barn i deras självbild om de verkligen kan uttrycka sig med sina kläder, men de som inte kan? De som inte har något annat val än nedärvda kläder, det som finns? Vill liksom inte uppmuntra till det, göra det till standard att barn ska uttrycka sig med sitt utseende.
Tycker dock att de är lite lurigt, vad har ni anda för tankar om detta?
Leksaker är ju lätttare, där är det bara att skaffa lite av varje såklart, ha det valfritt.
Vad menar du med "OM de ska gå i skolan"? Det är ju skolplikt? Eller menar du generellt (aka utanför Sverige)?
Tror faktiskt inte det går att hindra barn och tonåringar från att socialiseras. Är det ens önskvärt? Vi är flockdjur och hur tydliga våra föräldrar än varit med vad man får ha på sig och vad de önskar av en så gör vi alla revolt på något sätt, och vi speglar oss alltid i jämnåriga och går in i de sociala spel och förväntningar som gäller där.
Vem vill inte vara fin? De flesta gillar att klä sig "snyggt" och att framstå fördelaktigt. Helt naturligt i sig. Det är ju när ens yta och bekräftelsen kring den är det enda vi fått bekräftelse på som det blir ett problem.
Alla barn vill vara fina...Ja, det är väl därför barnen dreglar, skiter och pissar och äter som dom gör långt upp i tonåren. Skoltoaletterna är så rena och fina och det står kuk, fitta, knulla överallt. Dreggelsnusar hänger i taken och spottloskor på fönstren. Nädu. Barn vill inte vara fina. Barn vill utmärka sig och profilera sin identitet i en komplex social kontext.
Jd: Vem vill inte vara fin? Många män, i verkar inte bry sig särskilt mycket. De har flottigt hår i fula frisyrer, fula säckiga kläder och luktar svett. De har smutsiga, hackiga naglar och snusar.
En del verkar tycka att det är mer manligt att vara ful och ofräsch.
Brukar T också få höra att han är fiiin när han har på sig något prinsessigt? För visst har han väl haft både rosa och typ tjejiga kläder, eller minns jag fel?
Hej!
Min son blev, och blir ibland fortfarande, tagen för flicka på grund av långt hår och ibland rosa kläder. De som trodde att han var flicka kommenterade alltid att han var gullig, men typ aldrig de som trodde att han var pojke. Däremot fick han ofta höra att han var lika söt som en flicka.
Sina två första år bodde han i Sydamerika och där var jag ju helt bananas som klädde honom i "tjejfärger".
Elysia:
Förhoppningsvis känner väl de män du tycker är fula att de har ett inre värde som inte behöver omgivningens bekräftelse, får man hoppas.
Usch jag får sån ångest av detta. Min sexåring vill typ bara ha my little pony-kläder på sig. Aldrig blått heller. Jag försöker tvinga henne att ha annat men hon blir typ skitledsen och vägrar. Jag har gjort nåt fett fel i min uppfostran, tänk om jag sabbat henne! Jag har sagt hon är fin nångång per automatik men är liksom inte så intresserad av utseende över lag. Sminkar mig inte, har typ mest byxor, skulle aldrig bry mig om vad jag äter etc. Men ändå har det blivit såhär, fan.
Jenny:
Vad spelar det för roll, hon gillar väl My Little Pony helt enkelt? Det gjorde jag med och det blev en yrkesarbetande människa av mig med till slut :)
Utvecklingen till en stark individ som står på egna ben och känner självkärlek handlar väl om så ofantligt mycket mer än att råka gilla gulliga djur och starka färger.
Ja, eller hur JD. Tack!
13